Dubai – da ili ne, deo drugi

Burj Khalifa

Sada kada smo uhvatili zalet sa prvim postom o dolasku u Dubai, osvrnuo bih se na nekoliko stvari koje sam primetio da vas interesuju.

Prvo što želim da razjasnim je svakako plata, jer mi je nakon čitanja prvog posta mnogo njih reklo kako u Srbiji rade i za 200e, ili nemaju posao uopšte, i kako bi opušteno za 700-800 istih došli ovde. E pa rođaci, takve egzibicije van svoje zemlje nisu baš najpametnije, i prestanite da gledate samo iznos, gledajte i troškove. Prvo i osnovno, uzmite u obzir da vrednost tog iznosa varira u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite, što će reći da 700e nije isto imati u Srbiji kao i u Nemačkoj, Americi ili ovde u Emiratima. U poslednjih godinu dana iznos koji je potrebno izdvojiti za mesečne troškove hrane i kućnih potrepština se udvostručio. Prošle godine u ovo vreme kada sam odlazio u supermarket da nakupujem mesečne zalihe, trošio sam u proseku oko 100 do 120 eura. Prošli mesec sam za istu takvu kupovinu potrošio 200 eura. Ako radite po ceo dan, i pritom sami živite u Dubaiju, najverovatnije ćete jesti napolju konstanto jer nećete imati vremena da trknete kući na ručak ili da spremate večeru mrtvi umorni nakon posla, a i ako ne želite da živite na sendvičima sa benzinskih pumpi, iznos koji vam je potreban je minimalnih 20 eura na dnevnom nivou, puta pet radnih dana, puta četiri nedelje, dođe mu na 400 eura mesečno bez vikenda. Gruba matematika, ali barem imate okvir. Ukoliko planirate da sedite u smeštaju konstantno, ili da s vremena na vreme samo izađete da se prošetate, onda vam je tih 700-800 eura sasvim dovoljno. Ako ste mladi, i volite da izlazite, računajte da vam je jedno piće u Rock Bottom-u (koji je jeftin, ali ja ga ne podnosim) oko pet-šest eura za pivo. A ako odete u neki malo bolji klub, budite spremni da piće platite od 20e pa na više. A ako si klasičan Srbin, pa naručiš dupli Džek i Red Bull, eto minimum 50e manje u tvom džepu. Ono što želim da naglasim ovde, da me ne razumete pogrešno, je da dobro razmislite zašto dolazite, da se dobro informišete pre nego što dođete, i da budete spremni kad dođete. Verujte mi, ima masa njih koji dođu sa zabludom da su došli u Diznilend, i da će sada sve, samo od sebe, biti sjajno.

 

Drugo, sad kada ste se već odlučili da dođete i našli ste posao, spremite se za vašu najveću borbu sa srpskom birokratijom za pečatiranje i overu potrebne papirologije. Ono što vam je potrebno je overena diploma fakulteta, škole, ili šta god da ste završili, i njen prevod. Da bi vam ovde priznali diplomu, potrebno je da imate pečat Ministarstva spoljnih poslova Emirata. Njega dobijate samo ako imate pečat UAE ambasade u Beogradu, a tamo pečat dobijate samo ukoliko već imate pečat Ministarstva Spoljnih Poslova republike Srbije. Do sada ste već pretpostavili da ne možete samo da ušetate u MSP i tražite pečat, te vam je pre toga potreban pečat Ministarstva Pravde, a pečat tamo vam lupe samo ako imate overu iz suda iz mesta u kojem živite. Da, znam, i ja sam se izgubio na pola. Moj iskren savet je da pre odlaska u sud, nazovete Ministarstvo Pravde, i pitate koji im je pečat iz suda danas potreban, jer nekada je apostile a nekada nije (menjaju pravila iz dosade pretpostavljam), da ne bi to saznali na teži način i vozali se od svog mesta do Beograda i nazad po nekoliko puta i usput izmislili još nekoliko novih i veoma sočnih psovki kao ja što sam morao. Ono što ne znam u ovom momentu je da li se još uvek overava u sudu ili kod notara, ali do sada je sve ovo gore navedeno koštalo oko 100e (samo pečati bez troškova puta). Ukoliko imate bračnog partnera, i kompanija u Emiratima zahteva dokaz (venčani list), budite spremni da gore pomenutu proceduru ponovite. Isto tako, kao što spomenuh u prethodnom postu, za vizu vam je potreban i lekarski pregled (snimak pluća i test krvi na zarazne bolesti (HIV, Hepatitis i sl.)), što ćete morati za prvi put da odradite u Srbiji. Cenu ne znam, ali računam da je i to oko stotinak eura ukoliko ne poznajete nekoga u domovima zdravlja.

 

Treće oko čega bih se zadržao je smeštaj. Uzmimo u obzir da ste našli posao za solidnu platu ali vam smeštaj nije obezbeđen, nego je accommodation allowance uračunat u platu, što svakako može da se desi, na vama je da nađete gde ćete živeti. To nikako nije jednostavno u bilo kom gradu ako nemate nekoga da vas uputi, pa tako nije ni ovde, mada najpametnije je da zamolite novog poslodavca da vam pomogne oko traženja prvog smeštaja. Ukoliko poslodavac to ne uradi, evo kako možete da se orjentišete: Smeštaj se uglavnom bira da bude bliže lokaciji firme u kojoj radite, barem za početak dok ne budete bili u mogućnosti da kupite sebi auto, jer ovde je javni prevoz nešto na čega ne želite da gubite svoje dragoceno slobodno vreme (razloge ću razjasniti naknadno, za sada ću se držati smeštaja). To ume da bude problem, jer ako vam je firma na nekoj skupljoj lokaciji, a vaša početna plata nije dovoljna da obezbedi smeštaj na istoj, moj savet vam je da gledate smeštaje blizu metro ili autobuskih stanica. Uvek postoji opcija taksija, što mesečno može da predstavlja opterećenje budžeta, ali na vama je da napravite kalkulaciju. Ono čega treba da se pazite je da znate tačno gde idete, i da barem za početak upalite Google Maps jer taksisti ovde hoće da vozaju okolo samo da bi vam što više para uzeli, pogotovo ako procene da nemate pojma gde ste i gde idete. Kao što već spomenuh ranije, cene smeštaja se kreću od 700e mesečno pa na više, u zavisnosti od lokacije. Ukoliko planirate da živite sa cimerom troškovi se dele, pa se dosta ljudi odlučuje na takvu varijantu barem za početak.

 

Kao četvrto je nešto oko čega ste se svi (očekivano), najviše uhvatili, a to je prostitucija.  Na vašu žalost, neću vas hraniti ovim informacijama iz više razloga. Prvi, svi ovi postovi su tu da bi nekome pomogli da se informiše o životu ovde i da bi ako se odluči da dođe, imao barem nekakav stav o tome gde dolazi, kao i da bi nekome olakšao prve korake. Pisanje o prostituciji ne pomaže u tom smeru. Drugo, tema je previše ozbiljna da bi se obrađivala bez konkretnih dokaza, koje mi naravno, ne pada na pamet da skupljam. Treće, ako nekoga baš interesuje, kada dođe ovde uputiću ga gde treba da ide, pa neka sam proceni. Toliko o tome.

 

Ovde ću naravno, opet napraviti pauzu da sumirate podatke, da saberete utiske, i da postavite još pitanja ukoliko ih imate. U sledećim postovima ću se osvrnuti na neke od mnogo lepih aspekata života u Dubaiju i Emiratima uopšte, poput kulture, međuljudskih odnosa, hrane i slično, jer to zaslužuje ozbiljnu razradu.

 

Do čitanja