Pravi decu, a šta će deca posle nije tvoja stvar!

S vremena na vreme pojavi se ovako neki nazadan tekst (kao ovaj linkovan iz Politike), koji mi pomeri živac. Ne mogu da odlučim ko me više nervira: osobe koje nemaju decu a u prilici su (i tu priliku naveliko zloupotrebljavaju) da donose zakone o vaspitanju dece, ili osobe koje imaju decu i smatraju da su samim tim postigle sve što je trebalo u životu i tu staju sa svim ostalim životnim aktivnostima, osim pukog privređivanja i preživljavanja.

Nota koja se provlači kroz ovaj tekst, da je ipak poželjno imati decu što pre, zanemarivši sopstvenu ekonomsku situaciju i mogućnost normalnog vaspitavanja tog deteta, je blago rečeno retardirana do te mere da sam se razmišljao da li da uopšte i komentarišem. Međutim, brine me činjenica da osobe sa tako malo dodira sa realnošću imaju mogućnost da prenose svoje misli i stavove širokim narodnim masama, pa sam morao.

Elem, hajde da napravimo koje dete radi statistike u Srba, a lako ćemo posle. Neka dete odraste na ulici, neka ga vaspitavaju u školama jer im je to posao, zar ne? E pa nije! Dete se vaspitava kod kuće, ličnim primerom! Škola je tu da ga nauči nekim drugim, za kasniji život bitnim stvarima, ali Vi, kao roditelji, ga učite kako da se ponaša u toj školi. Od roditelja zavisi da li će to dete u školi tući ili pomoći vršnjaku. Od roditelja zavisi da li će nožem ili pesnicama nasrnuti na profesora, da li će napadati starce po ulici i otimati mu novce jer Vi koji ste ga napravili ne možete da mu obezbedite ono što želi, i niste ga naučili da je tuđe – tuđe, i da se ne može otimati samo zato što, eto, baš to želi. I da, malo dete kada psuje jer je to vama smešno, nije smešno a ni simpatično uopšte. To više govori o vama kao roditelju nego što uopšte možete da pretpostavite.

Ne poričem, tužno je što se ljudi sve teže odlučuju da imaju decu, ali bolje i to, nego roditi još jedan socijalni slučaj pa ne znati šta sa njim. Deca nisu igračka, njih ne možete baciti kada ih sjebete. Deca su bumerang koji se vama vraća u glavu isto tako kako ste ga vaspitali.